PROMET ZADRUŽNIH ROBA

          Hrvatski poljoprivredni zadružni savez oblikuje i usmjerava poslovno povezivanje svojih clanica. Kao što se pojedino seljacko gospodarstvo ne može uspješno razvijati kao izolirani gospodarski subjekt, to isto vrijedi i za svaku zadružnu tvrtku. Razvijeno svjetsko tržište zahtijeva visok stupanj organiziranosti poslovnih subjekata. Bez zajedništva u kreiranju prepoznatljivih marki pojedinih proizvoda i objedinjenog nastupa na tržištu ne mogu se dugorocno ostvariti veci razvojni pomaci.

          Hrvatski poljoprivredni zadružni savez je, u suradnji sa Hrvatskim farmerom i drugim institucijama formirao centralnu bazu podataka (CBP) u koju bi se trebalo ukljuciti što više zadruga. Kroz ovaj sustav, koji bi funkcionirao putem interneta, davale bi se slijedece informacije:

                               o traženim i nudenim poljoprivrednim proizvodima,

                               o firmama i kontakt osobama koje daju ponudu ili upit

                               o traženim i nudenim kolicinama i svim uvjetima prodaje ili nabave.

          Naši dosadašnji pokušaji uspostave jedne vrste burze roba putem biltena nije dao ocekivane rezultate pa racunamo da ce ovaj nacin koji je jednostavniji a neusporedivo ucinkovitiji i brži sigurno poluciti uspjeh.

          Poslovna funkcija putem “Zadrugara” d.o.o. ciji je osnivac i vecinski vlasnik HZS, treba postati središnja zadružna tvrtka preko koje ce zadruge nabavljati i prodavati veci dio svojih roba. Ovakav nacin poslovanja mora biti u interesu zadruga jer ce se objedinjavanjem kolicina ili u nabavi ili u prodaji postici najpovoljniji uvjeti. U pocetnoj fazi ovakovog poslovanja treba raditi na objedinjavanju potreba mineralnih gnojiva, sredstava za zaštitu bilja i sjemena, a kod prodaje žitarica, vina, maslinova ulja, maslina i drugih preradevina.

          U tu svrhu nužno je što prije dokapitalizirati “Zadrugar” d.o.o. te ga osposobiti kadrovski i financijski za suvremenu trgovinu zadružnim robama na domacem i stranom tržištu.

          Kao druga mogucnost organizacije poslovne funkcije je da pojedine zadruge koje vec imaju infrastrukturu preuzmu objedinjenu organizaciju prometa za pojedine vrste proizvoda kao što su mineralna gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, žitarice, vina, mesne preradevine, masline i maslinovo ulje, poljoprivredna mehanizacija i dr.

          Uspostavljena dobra suradnja sa zadružnim savezima nama susjednih zemalja, Slovenije i Bosne i Hercegovine, Srbije i Vojvodine - otvara mogucnost i za uspostavu znacajnih poslovnih odnosa.

povratak

 

Pošaljite e-mail na adresu webmaster@pcart.hr za pitanja ili komentare o ovoj WEB stranici.
Copyright © 1998-2015 Hrvatski poljoprivredni zadružni savez, Amruševa 8
hrvatski.zadruzni.savez@zg.ht.hr / Posljednja promjena: 10.02.2020 /